Een eigen café starten: hier moet je op letten

eigen cafe starten hier op letten

Wie een eigen café start, draagt bij aan de levendigheid van een dorp of stad en bedrijft een sociale functie, zoals eigenlijk alle horeca dat doen. Toch is het zaak om een complete lijst te maken met dingen waarop gelet moet worden. Wij geven alvast een aantal voorzetjes ter inspiratie.

Het smoel van je café

Een eigen smoel, dat is het eerste waar je aan moet denken. Wat voor café wordt het? Niet dat we in hokjes moeten denken, maar doelgroep en product moeten wel enigszins bij elkaar aansluiten. Een feestcafé waar elke week volkszangers optreden in een wijk waarin men vooral voor zijn rust woont, is een slecht idee, evenals een kunstenaarscafé op een plek waar zich weinig creatievelingen bevinden. Plaats en Product, twee van de vijf P’s waar je op moet letten! De andere zijn Promotie, Prijs en Personeel. In een dorp is het natuurlijk wat moeilijker om je doelgroep te vinden dan in een stad. Hoe dan ook: het café waar jij van droomt moet kans van slagen hebben.

Interieur

Alle begin is moeilijk, wordt veel gezegd. Maar een beginner heeft ook voordelen: je hebt meer overzicht en weet precies wat je wilt. Het pand dat je koopt of huurt is nu nog gestript, alles moet nog ontstaan. Je bent de schilder die een wit doek voor zich heeft, dus de mogelijkheden zijn onbeperkt. Kijk eens in de Horecawebstore wat je allemaal aan apparatuur, meubilair en accessoires aan kunt schaffen. Ierse pub? Denk aan tv-schermen voor het voetbal. Kleine tapas bij de buurtborrel? Koop leuke serveerplankjes. Wijnbar? Denk aan mooie glazen koelingen waarin de witte wijn kan liggen. Enzovoorts.

Hou de boel levendig op een vrolijke, dynamische manier

Promotie, dat is een vak op zich. De echte reclame gaat nog steeds van mond tot mond en locals spelen hier een belangrijke rol in. Loop de stad of dorp eens in met een stapel flyers voor de pub- of popquiz. Niemand deelt meer flyers uit, dus dat zal juist opvallen. Werk samen met lokale kunstenaars en muzikanten, laat ze hun ding doen in jouw café. En werk met lokale wijnmakers en bierbrouwers, die heb je tegenwoordig overal. Het zou helemaal gaaf zijn als je een lokaal biertje kunt serveren via een biertap op tafel, verkrijgbaar in de Horecawebstore. Veel succes alvast!